Alkol Yoksunluğu Belirtileri

 Alkol Yoksunluğu Belirtileri

Alkol gibi alışkanlıklar belki de hayatımızın en büyük açmazında kendimizle mücadele verdiğimiz bir alandır. Başlamak ne kadar kısa süreli ve kolaysa terk etmesi aksine o kadar zordur. Alkol kullanımı kişinin hayatını her alanda olumsuz etkilerken günlük yaşamını sekteye uğratır. Maddi olarak ciddi bir yıkım oluşturan alkol tüketimi aynı zamanda duygusal olarak kişiyi yalnızlığa ve toplum dışına iterek manevi çöküntüye neden olur. Bu olumsuzlukların farkına varıp kurtulmak isteyen kişiler en kısa zamanda harekete geçerek hayatlarını yeniden şekillendirmelidir. Alkol yoksunluğu belirtileri;

Alkolü bırakmak evet imkansız değildir ancak kişinin ciddi gönüllülüğünü ve inancını gerektirir. Yaşanan bazı olumsuzluklar karşısında kişi pes etmeden yoluna devam edebilmelidir. Alkol yoksunluğu bahsettiğimiz bu olumsuzlukların ilki ve belki de en önemlisidir.

Belirtiler ;

Alkol yoksunluğunun oluşturduğu belirtileri üç grupta değerlendirebiliriz:

Nörolojik Belirtiler:

Bu belirtiler beynin işleviyle ilgili oluşan aksaklıkları ifade etmektedir. Ellerde, dizlerde ve göz kapaklarında titremeler oluşur. Oluşan bu titremeler oldukça belirgindir. Bu titremelerin dışında vücutta bulunan bazı kaslarda kasılmalar oluşur. Kasılmalar belli aralıklarla ve ritmik şekilde kendini hissettirir ve hastanın alkole olan düşkünlüğünün boyutuna göre şiddetli ya da hafif seyreder.

Otonom Belirtiler:

Bu belirtiler alkol yoksunluğu durumunda ortaya çıkan ilk belirtilerdir. Kişi alkolü bıraktıktan kısa bir süre sonra terlemeye başlar. Yaşadığı terleme durumu oldukça yoğundur. Terlemeyi takiben kişide mide bulantısı şikayetleri oluşur. Bulantı genelde şiddetlidir ve kusmayla sonuçlanır. Yine otonom belirtiler arasında baş ağrısı öne çıkan şikayetlerdendir. Bununla birlikte baş ağrısı alkol yoksunluğu noktasında hem otonom belirtiler hem de nörolojik belirtilerin ortak değeri olarak kabul edilmektedir.

Ruhsal Belirtiler:

Alkol kullanımını sonlandırmak isteyen bir hasta için özellikle ilk 1 ay zor bir süreçtir. Bu süreç içinde hastanın şiddetli bir huzursuzluk halinde olması normal karşılanır. Kendini çok kötü ve huzursuz hissetme alkol yoksunluğunun ruhsal belirtileri içinde en göze çarpanıdır. Buna ek olarak uyku sorunları ciddi boyutlara ulaşır. Uyku durumu uçlardadır. Kişi ya çok uyumak ister ve uyur ya da hiç uyuyamaz. Geceleri kabusa döner. Ayrıca kısa süreli halüsinasyonlar da kendini gösteren sorunlar arasındadır.

Scroll to Top