Alerjik Reaksiyon

Alerjik Reaksiyon Nedir ?

Alerjik reaksiyon vücudun bağışıklık sisteminin alerjen ya da alerjenlere verdiği tepkidir. Şiddeti kişiden kişiye göre değişim gösteren alerjik reaksiyonun gelişimi izlendiğinde genetik faktörlerin ciddi şekilde etkili olduğunu söyleyebiliriz. yani başka şekilde ifade etmek gerekirse alerjik bir bünyeye sahipseniz büyük ihtimalle anne ya da babanız da bu duruma benzer şikayetler yaşamıştır.

Alerjik reaksiyon alerjiye neden olan maddeyle tek sefer karşılaşmayla gerçekleşmeyebilir. Söz gelimi bir arı sokması sonucunda sadece sokmadan kaynaklı şişlik ve ağrı oluşabilir. Bir başka seferki arı sokmasında ise nefes sorunu yaşayabilir ya da kurdeşen olabilirsiniz.

Alerjik reaksiyonun tabiri buysa hortladığı bazı dönemler vardır. bu döneme “atak dönemi” adı verilmektedir. Alerjik reaksiyonun tırmanışa geçtiği atak dönemi ya mevsimsel kaynaklıdır ya da kişinin daha zayıf ve saldırıya açık olduğu bir döneme denk gelmektedir. Söz gelimi hamilelik, hastalık gibi dönemlerde alerjik reaksiyon tırmanış gösterir.

Her alerjenin kişide yarattığı etki farklı farklıdır. Normal bir kişinin bünyesi zararlı, hastalığa neden olan bakterilerle savaşırken alerjen bir bünyeye sahip olan kişinin bağışıklık sistemi kendisi için zararsız olan alerjeni zararlı olarak algılar ve savunmaya geçer ve ona karşı direnir.

Reaksiyon Çeşitleri

Besin Alerjisi:

Belli yiyeceklere karşı vücudun gösterdiği tepkiye “besin alerjisi” adı verilmektedir. Bu alerji türü toplumda oldukça yaygın görülmektedir. Besin alerjisi her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Bebeklerdeki süt alerjisi en küçük yaş besin alerjisine örnektir.

Besin alerjisi hakkında detaylar incelendiğinde bazı hastaların ileri yaşlarda besin alerjisi sorunundan kurtulduğu görülmüştür. Bu durum, vücudun alerjene karşı belli bir zamandan sonra bağışıklık kazandığının işaretidir. Yaygın olarak alerjiye neden olan besinlerin başında soya, inek sütü, yer fıstığı, yumurta ve balık gelmektedir.

İlaç Alerjisi:

Bazı ilaçlar özellikle de antibiyotikler bazı bünyelerde alerjik reaksiyona neden olabilmektedir. En yaygın reaksiyon oluşturan ilaç grubu ise penisilinlerdir.

Mevsimsel Alerjiler:

Belli mevsimlerde ataklar şeklinde kendini hissettiren ve özellikle polen, toz gibi uyaranların neden olduğu alerji türüne “mevsim alerjisi” denmektedir. Ortaya çıkan alerjik reaksiyon nedeniyle hasta nefes almakta güçlük çekebilir, sık sık hapşırabilir, burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı yaşayabilir. Bunlara ek olarak gözlerde sulanma ve gözyaşı şeklinde akma da yaşanabilmektedir.

Hayvan Tüyü Alerjisi:

Bu alerji türü de oldukça yaygındır. Özellikle evde bakımı gerçekleştirilen kedi ve köpeklerden dökülen tüyler bu alerjiye kaynaklık etmektedir. Bu alerjik reaksiyonu diğerlerinden ayıran nokta ortaya çıkardığı belirtilerdir. Diğer alerji türleri cilt yüzeyinde değişikliklere neden olurken hayvan tüyü alerjileri nefes alma sorunu doğurur. Bu alerjiye sahip olan hasta nefes almakta zorlanır hatta sık sık tıkanır. Son olarak belirtilmesi gereken bir ayrıntı da hayvan tüyü alejisi adının genel bir kavram olduğudur. Yani sadece evcil hayvanın tüyü alerjen özellik göstermez. Tüyünün yanında, kurumuş salyası, idrarı ve ölü derisi de alerjen özelliği gösterir.

Detaylı bilgi için Biorezonans Alerji Terapileri sayfasını inceleyebilirsiniz.

Scroll to Top